Friss topikok

Linkblog

Parti Nagy Lajos: A parlament, ha tárgy

2007.09.28. 12:17 ittvan

Nincs egy tárgy, avagy minden tárgy Magyarország, bármibe beleláthatom. Az dönt tehát, hogy mi jut eszembe legelőször, mikor felkérnek: írjak egy tárgyról, ami. Nekem a Parlament jutott eszembe, ez a nagyszabású  díszlet,  mely szétvetett tagokkal ül a Duna partján  mint valami forgatásra váró, nagydarab sárkány. Ha Kingkong sárkány volna, ilyesmi volna. Néha átinteget öcsikéjének, a táncoskomikussá lett Halászbástyának, nem mintha neki magának nem lenne komédiási vénája. Van.

Mondhatnám, a Parlament egy Örkény-egyperces. Hozzánk tartozik, megérdemeljük így is, úgy is. Mintha egy tehetséges és módosodó cukrász disznótoros álmában valami nagyot, rémeset és ellenőrizhetetlent álmodott volna anno. Az álmot a Duna rég elvitte, de a kőcukrászati kövület azóta is ott áll. Eredetiben olyan, mint önnön modellje, mintha egy az egyben volna felépítve gyufából, hurkapálcikából, kivágva lombfűrésszel, kifaragva disznózsírból, marcipánból. Mintha festve volna, varrva, batikolva, pecsvörkölve, kisubázva, kihímezve, kihorgolva, kiverve holdfényből, rézből, bádogból, hatos vasból, töltényhüvelyből.

Olyan valószínűtlen, hogy nem tudom nem szeretni, megszoktam, hozzám tartozik, mint a hazám történelmének megannyi vaskos abszurdja. Maga a sírnivalóan hamis és impozáns vágykiteljesítés. Egy másik, egy korábbi országra szabott, „időközben” aránytévesztett monstrum. Majdnem húsz évig épült. Mikor kész lett, 1904-ben, a világ legnagyobb Parlamentje volt. Nagy-Magyarországnak még volt hátra 14 éve. 14 év bokréta, Európa, istenkalap. Csoda-e, hogy a legfontosabb magyar épület? Mármint ha tárgy egy épület.

Szeretnéd tudni ki milyen tárgyban fogalmazza meg Magyarországot? Látogass el honlapunkra, böngéssz a szuvenír-rengetegben, vagy a cikkek közt, játssz el a gondolattal és szólj hozzá! ittvan.org!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ittvan.blog.hu/api/trackback/id/tr3179601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása